Ολικές Οδοντοστοιχίες

Οι ολικές οδοντοστοιχίες απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν χάσει όλα τους τα δόντια.

Αποτελούνται από δύο μέρη: το κάτω μέρος υποκαθιστά τα ούλα και κατασκευάζεται από ακριλικό υλικό και το πάνω μέρος που περιλαμβάνει τα τεχνητά δόντια από πορσελάνη ή ακρυλικό.

Πριν την τοποθέτηση πρέπει να έχουν αφαιρεθεί τυχόν προβληματικά δόντια που έχουν απομείνει και να έχει ολοκληρωθεί η επούλωση. Αν χρειαστεί κάτι τέτοιο, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μια προσωρινή οδοντοστοιχία για να μην μείνει πολύ καιρό χωρίς δόντια.

Για να κατασκευαστεί με ακρίβεια μια ολική οδοντοστοιχία, παίρνουμε αποτυπώματα από τον ασθενή. Με βάση αυτά ειδικός οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει την οδοντοστοιχία με τρόπο που να ταιριάζει απόλυτα στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενή.

Μερικές οδοντοστοιχίες

Η μερική οδοντοστοιχία («μηχανάκι») ενδείκνυται όταν λείπουν από την γνάθο πολλά δόντια αλλά όχι όλα. Χρησιμοποιείται αντί για γέφυρες όταν δεν υπάρχουν αρκετά υγιή δόντια-στηρίγματα για να τις στηρίξουν ή λείπουν πολλά δόντια στη σειρά.

Με μία μόνο μερική οδοντοστοιχία μπορούμε να αντικαταστήσουμε ταυτόχρονα πολλά δόντια σε διαφορετικές θέσεις της γνάθου και έτσι αποφεύγουμε την κατασκευή πολλών γεφυρών.

Ανάλογα με τον τρόπο στήριξης, οι μερικές οδοντοστοιχίας μπορεί να είναι με μεταλλικά άγκιστρα ή με συνδέσμους ακριβείας.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες με συνδέσμους ακριβείας είναι ανώτερες αισθητικά από εκείνες με τα άγκιστρα γιατί δεν έχουν τους αντιαισθητικούς βραχίονες για να στηρίζονται. Παρέχουν επίσης μεγαλύτερη σταθερότητα.

Επένθετες επί εμφυτευμάτων​

Οι ολικές και οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι μια καλή λύση αποκατάστασης αλλά υστερούν σε σχέση με τις επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων. Με λίγα εμφυτεύματα δημιουργούμε την κατάλληλη στήριξη για την επένθετη οδοντοστοιχία, η οποία «κουμπώνει» επάνω τους και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ασθενή.

Η λύση των επένθετων οδοντοστοιχιών προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: